PDO Select – Veri Çekme İşlemi

tarafından
PDO Select – Veri Çekme İşlemi

Önceki yazıda veritabanı bağlantımızı yaptık. Şimdi sıra verilerimizi çekme işleminde. Bunu yapmanın 2 yolu var .  Eğer sorguda dışardan bir post ya da get değeri alıyorsanız aşağıda  göreceğiniz ikinci yöntemi kullanmanızı öneririm.   Şimdi kodları paylaşalım.

Select – Listeleme İşlemi : Yöntem 1 – Query – Fetch

Yukarıdaki kod size yazdığınız sorguyu uygular ve sonucu dizi olarak döndürür. print_r($veri) olarak yazdırabilirsiniz. PDO::FETCH_ASSOC ifadesini kaldırırsanız çıktının içinde key değerleri de gözükür. Buna engel olmak için PDO::FETCH_ASSOC ifadesini ekliyoruz. Bu kodun kullanımı bu kadar basit.

Select – Listeleme İşlemi : Yöntem 2 – Prepare – Execute

PDO neden güvenli sorusunun cevabı yukarıda. Şimdi kodumuzu inceleyelim. where id= ? kısmını görüyorsunuz . Buraya dikkat edelim. Mysql ile bağlantı yaparken bu kısımda kullanıcıdan aldığımız bir değişkeni yazdırırdık ama kullanıcı id yerine sql komutunu devam ettirip, sql injecction ile sitemize zarar verebiliyordu. PDO’nun güzel tarafı da bu. Yukarıdaki kodda soru işareti olarak belirlediğimiz yerleri execute() içinde virgül ile ayırarak yazıyoruz. Bu şekilde kullanıcıdan aldığımız değerleri direk olarak eklememiş oluruz. Eğer dışardan aldığını veri sayısı artarsa kullanım aşağıdaki gibi olacaktır.

Yukarıdaki kod SELECT * FROM tablo_adi WHERE id = 3 LIMIT 5 sorgusudur.

Not : Koddaki $db bizim veritabanı bağlantımızı eşitlediğimiz değişkendir. Veritabanı bağlantısı için aşağıdaki konuya göz atın.

-> PDO ile Veritabanı Bağlantısı Nasıl Yapılır ?